UTRIKES: Kaos och förödelse i Ians spår

2022 09 29

Den kraftfulla orkanen Ian drar vidare och orsakar kaos och förstörelse.

En båt med dryga 20-talet kubanska flyktingar rapporteras ha sjunkit utanför Florida. Fyra av dem lyckades simma i land till Key West.

Ytterligare tre återfanns senare vid liv och sökningarna efter fler fortsatte, berättar den amerikanska Kustbevakningen:

– Vår personal tog en kalkylerad risk när de utmanade de tropiska orkanvindarna som drog fram för att försöka rädda dem som var vid liv och försöka ta dem i land, sa Nicole Groll, amerikanska Kustbevakningen, till tidningen The Guardian.

Från Kuba till USA

Orkanen Ian började med att skapa förstörelse på den karibiska ön Kuba, som gjordes helt strömlöst, innan den natten mellan onsdag och torsdag drog in över USA.

Flera städer är drabbade. Hus, bilar och föremål sköljs med. En sekvens på Twitter, utlagd av den amerikanska meteorologen Kaitlin Wright visar hur krossade hus sköljs med i vattenmassorna.

Att Ian, som är i kategori 4, drar fram nu är inte oväntat. Atlanten brukar så här års vara hårt drabbad av orkaner, men har hittills varit förskonad.

Kategori 4 betyder enligt den så kallade Saffir-Simpson-skalan vindstyrkor på mellan 59 och 69 meter per sekund. Ian har nått upp till gränsen till en kategori 5-orkan och är därmed en av de värsta som drabbat området.

Talar om många år

– Det kommer att vara en storm som vi talar om under många år framöver, säger en representant för USA:s vädertjänst.

Området där orkanen drar fram sker i västra Florida, ett relativt platt landskap som gör att förstörelsen väntas bli extremt stor och därmed kostsam, eftersom fastigheterna ligger i direkt anslutning till kusten.

Foto: C. Cameron

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Skarpt läge – Ukraina: ”på väg mot tredje världskrig”

2024 04 18

Ukraina varnar för att hela det globala säkerhetssystemet kan förstöras om Ryssland vinner kriget.

Läget är kritiskt i Ukraina.

Det amerikanska stödpaketet värt 61 miljarder dollar har ännu inte godkänts.

Om stödet inte får grönt ljus riskerar Ukrainas försvar att fullständigt fallera.

– Vi behöver dessa pengar igår, inte imorgon, inte idag, säger den ukrainska premiärministern Denys Schmyhal till BBC.

Skarp varning till hela världen

Allvaret kan inte understrykas nog i Ukrainas varning.

Hela världen kan komma att drabbas, menar Denys Schymal.

– Om vi inte försvarar kommer Ukraina att falla. Det globala säkerhetssystmet kommer att förstöras och hela världen kommer att behöva finna ett nytt säkerhetssystem.

– Eller så kommer det att bli många konflikter, många sådana slags krig, och i slutändan kan det leda till tredje världskriget.

Pekat ut Polen

Ukraina har vid flera tillfällen utfärdat liknande varningar.

Bland annat har landets president Volodymyr Zelensky pekat ut Natolandet Polen som ett möjligt mål för ryssarna.

– Om Ukraina faller, vad händer om tio år? Tänk på det. Om de når Polen, vad händer därefter? Ett tredje världskrig? sade Zelensky till CBS News förra året.

Han tillade:

– Om Ukraina faller kommer Putin säkert att gå ännu längre. Vad kommer USA att göra när Putin når de baltiska staterna? När han når den polska gränsen? Han kommer att göra det.

Röstar på lördag

Vladimir Putin själv har nyligen uttalat sig om västvärldens varningar om att Ryssland planerar att attackera andra europeiska länder utanför Ukraina.

Han kallar det för "nonsens".

– Det är nödvändigt för de styrande kretsarna att förklara och motivera sina utgifter för kriget i Ukraina, sade diktatorn enligt Reuters förra veckan.

USA har under kriget hittills bidragit med omkring 75 miljarder dollar i stöd till Ukraina, inklusive humanitär, finansiell och militär hjälp.

Representanthuset kommer att rösta om det nya stödpaketet på lördag.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen