UPPGIFTER: Intern uppmaning riskerar skada folk som åker elcykel

2022 12 02

Anställda vid ett elcykelföretag i  Stockholm stad ljuger om säkerheten för sina användare.

Det påstår en visselblåsare, som enligt Expressen beskrivs som en ledande företrädare i företaget Inurba Mobility som har avtal med huvudstaden.

Varningen uppmärksammades först av podden “God ton” som drivs av moderata juristen Per Lindgren och tidigare riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

Internt mejl avslöjar

Det är i ett internt mejl som anställda vid företaget uppmanas att fortsätta hyra ut trasiga elcyklar– som felanmälts av kunder och som egentligen ska blockeras.

– Hej alla! En påminnelse: Sätt inga cyklar i status damaged. Låt alltid cyklarna stå som operational. Ifall ni ska meddela en skada så skriv vad det är för skada i damge-fältet men låt statusen på cykeln vara kvar som operational. Lägg inte heller någon cykel i status blocked eller något annat, framhålls i mejlet enligt Expressens redogörelse.

"Medvetna lögner"

Per Lindgren hävdar även att företagets interna siffror visar att 58 procent av elcyklarna i Stockholm blivit felanmälda, men fortsatt varit tillgängliga för uthyrning.

– Medvetna lögner gör att intet ont anande stockholmare riskerar att skadas på cyklar som de hyrt av staden, säger han.

Till saken hör även att Inurba Mobility och dotterbolaget CityBike Sweden AB tvingas betala vite till Stockholm stad på grund av att man inte levererat mer än hälften av de cyklar man lovat.

En summa som ökar med 84 900 kronor varje dag, enligt Expressen.

Kräver grundlig utredning

Moderaternas oppositionsborgarråd i Stockholms stadshus, Dennis Wedin, ser mycket allvarligt på uppgifterna.

– Vi vill se en grundlig utredning. Det är allvarliga uppgifter om säkerhetsrisker och fiffel. VI förväntar oss att trafikborgarrådet agerar snabbt kring uppgifterna, säger han till tidningen.

Flera bekymmer

Redan i somras konstaterades flera bekymmer med elcyklarna som Stockholm godkänt. Förseningar och konstruktionsfel var några av orosmolnen.

– De har en skitdålig produkt helt enkelt om jag ska prata klarspråk, sade Cecilia Wallenius, enhetschef på trafikkontorets tillståndsenhet, till Dagens industri.

Då hade staden våren samma år aviserat om totalt 5 000 nya cyklar som skulle kunna hyras av invånarna i staden.

– Lånecyklarna är ett sätt för staden att möjliggöra hållbara resor och främja både rörlighet och hälsa i Stockholm, uppgav kommunen på sin hemsida.

Vill inte kommentera

Daniel Mohlin, Nordenchef på Inurba Mobility, har inte tagit del av uppgifterna och vill därför inte kommentera dem.

Till Expressen bekräftar han att det förekommit olyckor med trasiga cyklar, men att man har tydliga rutiner för skaderapporter.

Foto: JavyGo

Text: Redaktionen


Kunder varnas för tio nätbutiker – här är hela listan

2024 04 26

Anmälningar väller in om nätbutiker som inte håller sina löften gentemot kunderna.

Problemen är så pass omfattande att Konsumentverket inlett en granskning av tio webbplatser, där det enligt myndigheten förekommer ”allvarliga brister”.

”Inte tillåtet”

Konsumentverkets granskning har hittills visat att nätbutikerna använder sig av en liknande affärsmodell: Det framstår som att butiken är svensk och har lager i Sverige, men i själva verket importeras varorna från ett annat land.

–  Det här kallas för dropshipping och är i sig inte otillåtet. Men det vi ser i anmälningarna och kontakterna till oss är att många känner sig vilseledda av de här butikerna, säger Henric Jonsson, juridisk rådgivare vid Konsument Europa som är en del av Konsumentverket. 

Så vilseledds kunderna

I anmälningarn uppger många kunder att de beställt produkter som marknadsförts på ett visst sätt, exempelvis med viss kvalité. Produkten som levererats har dock inte motsvarat förväntningarna.

Att returnera tillbaka varan blir sedan en dyr och krånglig process. Nätbutikerna meddelar att kunden på egen bekostnad måste skicka tillbaka produkten till landet det skickades från.

– Nätbutikernas webbplatser är skapade för att ge intryck av att det är ett svenskt företag man handlar av, inte minst för att betaltjänstlösningen många gånger är svensk. Att varorna skickas från ett land på andra sidan jordklotet är inte lika tydligt, om det ens framgår överhuvudtaget, säger Henric Jonsson.

– Många uppger också att det är helt omöjligt att få kontakt med företagets kundtjänst om man till exempel vill reklamera, fortsätter han. 

Här är hela listan 

Följande svenska nätbutiker granskas:

www.prestigefashion.se

www.gym-power.se

www.furstockholm.se

www.nordisktsken.se

www.femmeform.se

www.broderingstudio.se

www.hemmaval.se

www.sverigeklyven.se

www.merley.se

www.compassnature.se

De allvarligaste marknadsrättsliga brister som Konsumentverket hittills noterat är följande:

  • Marknadsföringen av produkterna stämmer inte överens med de levererade produkterna
  • Produkterna levereras inte inom den angivna leveranstiden
  • Bristande kontaktinformation
  • Bristande information om varifrån produkterna skickas
  • Bristande returinformation (reklamation och ångerrätt)

Foto: Rupixen.com

Text: Redaktionen


Flyg från Sverige stoppat

2024 04 26

Ett flygplan som skulle lyfta från Landvetter har stoppats precis före avgång.

Planet i fråga var på väg till den populära semesterorten Palma de Mallorca i Spanien.

Men flyget fick avbryta resan kort före att det var på väg att lyfta från marken, rapporterar Göteborgs-Posten.

Sjukdomsfall ombord

Anledningen till det plötsliga stoppet uppges vara att en passagerare ombord blev sjuk.

Det beskedet ger Swedavia själva.

– Vi kan bekräfta att på grund av ett sjukdomsfall ombord så fick den stå kvar vid gaten, säger Swedavias tillförordnade presschef till GP.

En och en halv timme efter planerad avgång ska planet ha kommit iväg.

Femte populäraste

Mallorca är en av de mest populära destinationerna för svenska folket att resa till.

Resmålet låg på plats fem över de tio mest besökta semesterorterna under påsken, som toppades av Gran Canaria och Teneriffa.

I mitten av april ökade även antalet bokningar hos resebolaget Ving med 55 procent, sannolikt tack vare en rekordstor skatteåterbäring.

– Är det något vi vet så är det att resor är bland det allra första man lägger pengarna på om man får ett extra tillskott och bland det sista som man också drar in på. Att få kvalitetstid med nära och kära, möta nya kulturer och skapa fina reseminnen är den bästa investeringen man kan göra, säger Claes Pellvik, kommunikationschef hos Ving.

LÄS MER: Rusning utomlands – topp 10 destinationer

Foto: Norwegian

Text: Redaktionen