JUST NU: Myndighet kritiserar klädregler på skola i Sverige

2022 11 30

Skolinspektionen kräver att Internationella Engelska skolan i Täby vidtar åtgärder gällande reglerna för skolelevernas klädsel.

Bakgrunden är uppgifter från tidigare i år om att den aktuella skolan ska ha mätt kjollängder och linnen på flickelever, rapporterar Dagens Nyheter.

Det fick skolinspektionen att upprätta ett tillsynsärenden, och nu kräver alltså myndigheten att Internationella Engelska Skolan, IES, visar upp konkret förändring i sitt arbete för att säkra elevernas frihet och integritet.

"Visar respekt"

Skolinspektionen har sedan i våras granskat skolan och intervjuat dels elever men även lärare och rektor. 

Man har även sett över skolans interna dokument som eleverna ska förhålla sig till.

– Vi klär oss på ett sätt som passar för en arbetsplats vilket också förbereder eleverna för arbetslivet. Vi visar varandra respekt genom att klä oss på ett sätt som inte väcker anstöt hos någon, framhåller skolan i sina skriftliga ordningsregler.

Får inte visa bh-band

Elever och lärare har även uppgett till inspektionen att reglerna bland annat förbjuder eleverna att visa bh-band, att ha urringade tröjor samt kjolar eller shorts som är kortare än “där fingerspetsarna slutar när eleven står med rak arm och raka fingrar längs med sidan”, skriver DN.

Följer inte flickorna eller pojkarna klädkoden blir eleverna enligt Skolinspektionen bestraffade med tillsägelser.

"Har bytt ledarskap"

Den aktuella skolan uppger att man för närvarande analyserar beslutet om Skolinspektionens föreläggande. Någonting som skolan vill göra innan man implementerar några förändringar.

– Man ska komma ihåg att vi har bytt ledarskap på skolan sedan inspektionen ägde rum. Därför måste vi se över hur Skolinspektionens beslut påverkar verksamheten i praktiken, säger presschef Lars Anders Johansson till DN.

Lånar ut leggings

Tidigare i år pekades IES i Täby ut i en omfattande granskning av Aftonbladet.

Där framkom det att skolan delade ut svarta extrakläder till de flickor vars kjolar inte ansågs vara tillräckligt långa.

– Vi har en tumregel som säger att om eleven står med armarna hängande rakt ner och med knuten näve, så ska kjolen inte vara kortare än nederkanten på näven. Är kjolen kortare så ber vi eleven ta på ett par leggings. Vi har svarta leggings som eleverna får behålla, sade rektorn Alastair Wither till tidningen i april.

Hon tillade:

– Jag har inte varit med om att någon elev har protesterat, och det är inte heller någon förälder som har kontaktat oss och protesterat. Vi har inte uppfattat det som något större problem, skriver Alastair Wither i sitt svar., sade rektorn Alastair Wither till tidningen i april.

Grundlagsskyddad yttrandefrihet

Enligt Skolverkets chefsjurist Ewa Westberg finns ingenting i skollagen som specifikt rör regler kring elevers klädsel.

Däremot finns bestämmelser om respekt för alla elever som individer.

– Skolverket gör bedömningen att hur man väljer att klä sig handlar om individens frihet och integritet, det är alltså ett uttryck för den grundlagsskyddade yttrandefriheten. I skollagen och läroplanerna slås fast att denna frihet och integritet är en del av den värdegrund som ska genomsyra skolan, säger Ewa Westberg till Aftonbladet.

Foto: A. Xin (bilden är en arkivbild och har ingenting med den aktuella skolan eller eleverna i artikeln att göra)

Text: Redaktionen


Kunder varnas för tio nätbutiker – här är hela listan

2024 04 26

Anmälningar väller in om nätbutiker som inte håller sina löften gentemot kunderna.

Problemen är så pass omfattande att Konsumentverket inlett en granskning av tio webbplatser, där det enligt myndigheten förekommer ”allvarliga brister”.

”Inte tillåtet”

Konsumentverkets granskning har hittills visat att nätbutikerna använder sig av en liknande affärsmodell: Det framstår som att butiken är svensk och har lager i Sverige, men i själva verket importeras varorna från ett annat land.

–  Det här kallas för dropshipping och är i sig inte otillåtet. Men det vi ser i anmälningarna och kontakterna till oss är att många känner sig vilseledda av de här butikerna, säger Henric Jonsson, juridisk rådgivare vid Konsument Europa som är en del av Konsumentverket. 

Så vilseledds kunderna

I anmälningarn uppger många kunder att de beställt produkter som marknadsförts på ett visst sätt, exempelvis med viss kvalité. Produkten som levererats har dock inte motsvarat förväntningarna.

Att returnera tillbaka varan blir sedan en dyr och krånglig process. Nätbutikerna meddelar att kunden på egen bekostnad måste skicka tillbaka produkten till landet det skickades från.

– Nätbutikernas webbplatser är skapade för att ge intryck av att det är ett svenskt företag man handlar av, inte minst för att betaltjänstlösningen många gånger är svensk. Att varorna skickas från ett land på andra sidan jordklotet är inte lika tydligt, om det ens framgår överhuvudtaget, säger Henric Jonsson.

– Många uppger också att det är helt omöjligt att få kontakt med företagets kundtjänst om man till exempel vill reklamera, fortsätter han. 

Här är hela listan 

Följande svenska nätbutiker granskas:

www.prestigefashion.se

www.gym-power.se

www.furstockholm.se

www.nordisktsken.se

www.femmeform.se

www.broderingstudio.se

www.hemmaval.se

www.sverigeklyven.se

www.merley.se

www.compassnature.se

De allvarligaste marknadsrättsliga brister som Konsumentverket hittills noterat är följande:

  • Marknadsföringen av produkterna stämmer inte överens med de levererade produkterna
  • Produkterna levereras inte inom den angivna leveranstiden
  • Bristande kontaktinformation
  • Bristande information om varifrån produkterna skickas
  • Bristande returinformation (reklamation och ångerrätt)

Foto: Rupixen.com

Text: Redaktionen


Flyg från Sverige stoppat

2024 04 26

Ett flygplan som skulle lyfta från Landvetter har stoppats precis före avgång.

Planet i fråga var på väg till den populära semesterorten Palma de Mallorca i Spanien.

Men flyget fick avbryta resan kort före att det var på väg att lyfta från marken, rapporterar Göteborgs-Posten.

Sjukdomsfall ombord

Anledningen till det plötsliga stoppet uppges vara att en passagerare ombord blev sjuk.

Det beskedet ger Swedavia själva.

– Vi kan bekräfta att på grund av ett sjukdomsfall ombord så fick den stå kvar vid gaten, säger Swedavias tillförordnade presschef till GP.

En och en halv timme efter planerad avgång ska planet ha kommit iväg.

Femte populäraste

Mallorca är en av de mest populära destinationerna för svenska folket att resa till.

Resmålet låg på plats fem över de tio mest besökta semesterorterna under påsken, som toppades av Gran Canaria och Teneriffa.

I mitten av april ökade även antalet bokningar hos resebolaget Ving med 55 procent, sannolikt tack vare en rekordstor skatteåterbäring.

– Är det något vi vet så är det att resor är bland det allra första man lägger pengarna på om man får ett extra tillskott och bland det sista som man också drar in på. Att få kvalitetstid med nära och kära, möta nya kulturer och skapa fina reseminnen är den bästa investeringen man kan göra, säger Claes Pellvik, kommunikationschef hos Ving.

LÄS MER: Rusning utomlands – topp 10 destinationer

Foto: Norwegian

Text: Redaktionen