EUROPA: Allvarlig bild målas upp om Sverige

2022 12 08

I internationell media målas Sverige upp som ett land med stora utmaningar.

– Det stolta och välmående Sverige, med sitt berömda generösa välfärdssystem och överflöd av grön energi, borde – i teorin – vara bättre rustat än de flesta europeiska länder för att stå emot slag från kontinentens levandskostnadskris.

Så inleder Jon Henley, Europakorrespondent på brittiska stortidningen The Guardian, en artikel om det ekonomiska läget i Sverige. 

I texten poängteras att Sverige, sett till BNP per capita, är EU:s femte rikaste medlemsland och borde vara väl skyddade från de värsta ekonomiska smällarna då naturgas enbart står för två procent av landets energi.

"Har också problem"

Som kontrast målas istället upp en bild av hur Sverige lider av stigande inflation, elräkningar och matpriser.

The Guardian har pratat med Johan Rindevall, grundare av det sociala konceptet Matmissionen där medlemmar får handla billigare varor.

– Sverige har också ett fattigdomsproblem. Vi kanske inte pratar så mycket om det, men det finns där, och det har absolut blivit värre i år, säger han.

Ökad andel i relativ fattigdom

Tidningen tar även upp kostnaden för basvaror som smör, kött och ost ökat mellan 22-25 procent för svenska folket.

Det uppmärksammas också att sju procent av Sveriges befolkning, enligt SCB, befann sig i relativ fattigdom under den senaste stora inflationsperioden i början av 1990-talet – det vill säga att man har en inkomst på under 60 procent av medianinkomsten i landet.

I år beräknas den andelen vara över 14 procent, skriver The Guardian.

– Det enda positiva i allt detta är att nu pratar så många människor om omöjliga matpriser att det inte längre finns samma stigma i att inte ha råd att ge sig familj mat. Det är inte längre ett tabu, säger Johan Rindevall.

Kan bli värre för flera länder

Hela Europa är på många sätt drabbade av ekonomiska problem sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina.

Stigande inflation, drivmedelspriser, elräkningar och levnadskostnader har slagit hårt mot befolkningen.

I oktober nådde inflationen rekordhöga 10,6 procent, men enligt Europeiska centralbankens Christine Lagarde tyder mycket på att det värsta är framför oss.

 Jag skulle vilja se att inflationen nådde sin topp i oktober, men jag befarar att det inte är så. Det är för mycket osäkerhet. Det skulle förvåna mig, sade Christine Lagarde under en utfrågning i EU-parlamentets ekonomi- och finansutskott i slutet av november.

Foto: C. Hanson

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen