Dystra uppgifter om hundar i Sverige – “Lämnas in för att avlivas”

2022 11 13

Det ekonomiska läget leder till att allt färre vill behålla sina hundar.

En följd av pandemin är att människor som skaffat hund inte känner att de kan eller vill ta hand om sina husdjur.

Nu kommer uppgifter om att organisationer bevittnar hur människor lämnar ifrån sig sina hundar, uppger Dagens Nyheter.

Det är många hundar som lämnas in för att avlivas för att ägaren inte har en försäkring, säger Carina Olsson hos organisationen Hundar utan hem.

Minskad efterfrågan

Under coronapandemin var det många som beslutade sig för att skaffa hund.

Uppfödare sålde valpar utan problem, men nu leder ekonomiska svårigheter till att ägare inte kan ta hand om sina hundar.

Det är ingen tvekan om att vi ser tendenser till att folk lämnar ifrån sig hundar för att de inte har råd, berättar Per Leander på den ideella verksamheten Hundstallet.

Svenska kennelklubben informerar

Svenska kennelklubben understryker att det är ett stort beslut att skaffa hund och att det kommer påverka ägaren framöver.

En hund är en levande varelse med utvecklad intelligens som förtjänar ett gott liv med bra mat, fysisk aktivitet och mental stimulans, skriver SKK på sin hemsida.

Det kan kosta mer än 1500 kronor i månaden att ge en hund vad den behöver, bland annat mat och vaccinationer. 

“Vänta med ditt hundköp”

En plats på hunddagis kan kosta mellan 3000 och 6000 kronor.

Dagens finansiella förutsättningar försvårar hundägande för många.

– Om du inte har möjlighet att ge hunden det den behöver är det bättre att du väntar med ditt hundköp, skriver SKK.

Hundar bör inte lämnas ensamma mer än fem timmar per dag och behöver mycket uppmärksamhet när de är valpar.

Globalt fenomen

Det är inte bara i Sverige som hundar lämnas in till organisationer eller läggs upp för adoption.

Även i bland annat Storbritannien har många ägare valt att inte behålla sina hundar.

Under coronapandemins nedstängningar köptes över tre miljoner husdjur i landet, rapporterar BBC.

Foto: B. Kannan resp M. Anderson

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen